2020. július 24., péntek

Vérnyomás értékek jelentése

Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki ( szisztolés vérnyomás ), a második a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja ( diasztolés vérnyomás ). Ha a mért értékek valamelyike, vagy mind a kettő tartósan e felett van, akkor beszélünk magas vérnyomásról. Ez gyakori az év felettieknél és a túlsúlyosaknál. Mit jelentenek a vérnyomás értékek? A szisztolés vérnyomás a szív pumpálásakor megmérhető érték, a diasztolés pedig a két szívverés közötti. De mit jelent pontosan a vérnyomás mérésekor használt szisztolés, illetve diasztolés érték, és melyiket fontosabb figyelembe venni?


Vérnyomás értékek jelentése

A szisztolés érték (az első, magasabb szám) adja meg azt a nyomást, amit a vér gyakorol a verőerek falára a vér az érpályába kipumpáló. Bizonyos, nagyobb kockázatú betegcsoportok: vesebetegek, cukorbajban szenvedők vagy már. A legújabb, otthoni használatra tervezett készülékek nem a Korotkov-hangokat használják a vérnyomás - értékek meghatározására, hanem az érfal mozgásából származó, a mandzsettában létrejövő 1-higanymilliméteres amplitúdójú nyomásváltozást, aminek az érzékelésére egy nagyon érzékeny nyomásmérőegységet.


A műszeres vizsgálatok ezután következnek. Legkézenfekvőbb egy órás vérnyomásmonitor felhelyezése, hiszen előfordulhat, hogy csak bizonyos napszakokban alacsony a vérnyomás , máskor lehet normális vagy akár magas is. A szívünk a kelleténél keményebben dolgozik, és valószínűleg szenvedett már némi károsodást az ereinkkel. Nyugalomban, illetve aktív mozgás vagy stressz szituáció kapcsán, egészséges egyén esetében is más-más értékek mérhetők.


A Secondary Manifestations of ARTerial disease – Magnetic Resonance (SMART-MR) tanulmány prospektív kohorszvizsgálat volt Utrecht Orvostudományi Egyetemén. A szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésének világáról, a betegeket érintő legfontosabb hazai és külföldi eseményekről, hírekről, újdonságokról, aktualitásokról olvashatnak a téma iránt érdeklődők. Az emelkedett vérnyomás panaszmentesen, észrevételenül is okozhat szervkárosodást.


A magas vérnyomás (vagyis a hipertónia) a legelterjetebb szív- és érrendszeri betegség. A mért érték jellemző is? Mennyire pontos a mérés? Magas vérnyomás - hipertónia. A magasvérnyomás (hipertónia) a legelterjedtebb szív-érrendszeri betegség.


Fő veszélyét a sokszor csak évek után kialakuló érrendszeri szövődmények jelentik. A legtöbb esetben az emelkedett vérnyomás kezdetben nem okoz jelentős panaszt a betegnek, és ez félrevezető lehet. Melyik szám mit jelent a vérnyomásmérőnél? Kicsit nehéz érthetően elmagyarázni fizikai alapok nélkül, de megpróbálom :)Először is tudnod kell, hogy a vérnyomás ténylegesen egy nyomásérték: a szív kb. Hgmm szisztolés, Hgmm.


Nem mindenki van tisztában azzal, hogy létezik optimális és magas normális vérnyomás is, valamint, hogy a magas vérnyomáson belül is vannak fokozatok. Kapocsi Judit Ph a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája a különböző vérnyomás értékeket helyezte el egy skálán. Sokaknak már van otthon vérnyomás mérőjük, és megmérik magukat meg a család többi tagját, de nem mindig világos, mennyi az ideális vérnyomás életkor szerint. Ez a táblázat megmutatja, az első sorban az életkor, a másodikban a minimális, majd a normális, végül a legmagasabb, még nem kórosan magas érték látható.


A klinikai kutatások szerint a magas vérnyomás egyik legfőbb oka a stressz és annak szövődményei. De senkinek nem kell klinikai kutatásokat olvasni, hogy tudja, hogy ha az ember dühös, fél, vagy ideges akkor a vérnyomása megemelkedik. Az alacsony vérnyomás gyakorisága.


A tartósan alacsony vérnyomás elsősorban fiatalokra jellemző. Ezzel ellentétben a helyzetváltoztatás kapcsán fellépő, ún. DictZone Magyar-Latin szótár.


Vérnyomás normális értéke. Az európai ajánlás szerint év felett, az amerikai ajánlás szerint év felett a 150-s systolés érték elfogadható a diasztolésnak alatt kell lennie. A pulzus orvosi jellemzői a következők: szaporaság, frekvencia: az perc alatt mért lüktetések száma, amely rendes viszonyok között is tág határok közt mozoghat.


A vérnyomás mérésekor ezt a két aktuális nyomásértéket állapítjuk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések