2020. október 27., kedd

Vízkereszt görögkatolikus

Erről a jelképekben és teológiai tartalomban rendk. Szeretettel ajánljuk templomi kórusunk újra megjelent CD-jét is. Először vízkereszt előestéjén a templomban, második alkalommal pedig vízkereszt ünnepnapján templomban, de régi hagyományt felelevenítve folyónál, patak parton vagy kút mellett. Ha valaki eddig nem tudta volna, vagy kételkedett, akkor most az Isten szava minden kétséget kizáróan hitelesíti Jézust.


Azért nagyobb ünnep a vízkereszt , mint a Karácsony, mert itt nem titokban és nem angyali közvetítéssel, hanem nyilvánosan, és maga az Atya jelenti be Fiának megjelenését. Theofania=Úrjelenés ünnepe ez. A magyar vízkereszt kifejezés a víz megszenteléséből, megkereszteléséből ered.


A víz és a tömjén megszenteléséből alakult ki a házszentelés hagyománya is. Megszentelték a vízzel a házakat és az ólakat, még a bölcsőre is szentelt vizet hintettek. A keresztény egyházi naptár az adott év egyházi ünnepeit tartalmazza.


Az ünnepek napjait a Gergely-naptárba illesztve adják meg. Religious Organization. Családi est és tanévzáró június 8-án Június 8-án minden iskolás gyermeket, családjával együtt, hívunk a parókia udvarán megrendezett családi délutánra. A vízkereszt elsősorban a karácsonyi ünnepkör végét, a farsang kezdetét, és ebből kifolyólag a karácsonyfa leszedésének tradicionális idejét is jelenti – mondta el Kanász Viktor, az MTA PPKE tudományos segédmunkatársa. Közölte, ennél azonban jóval komolyabb, teológiai háttérrel bír vízkereszt dátuma.


Vízkereszt előtti szombat. A bizánci egyházban tartalma ugyanaz maradt, mint kezdetben volt, a niceai első egyetemes zsinat (325) környékén. Görögkatolikus lelkiség A világegyház egyik legősibb ünnepe a vízkereszt. Szent György nagyvértanú. A görögkatolikus egyház számára nagy ünnep január 6-a, Teofánia, azaz közismert nevén vízkereszt ünnepe.


Vízkereszt görögkatolikus

Ezen a napon Krisztus keresztségének emlékére a katolikus egyház vizet szentel a templomokban, a folyók és a patakok partján is. A katolikus egyház ezen a napon tartja a vízszentelést és ehhez kapcsolódik a házszentelés szokása is. Gorcsa Péter atya, bejárta az épület minden helységét és szentelt vízzel hintette meg az ott tartózkodókat. Kis eszközök az Úr teremtő kezében – Megszentelt életet élőkhöz intézett beszédet a pápa Thaiföldön.


Thaiföldi apostoli látogatásának harmadik napján, november 22-én helyi idő szerint reggel órakor hagyta el Ferenc pápa a bangkoki apostoli nunciatúra épületét, és autóval az első thaiföldi boldog, Nicholas Bunkerd Kitbamrung nevét viselő kegyhelyére utazott. Kiss László atya megszentelte iskoláink épületeit. Természetesen nem maradhatnak ki az intézmények és az abban dolgozók, tanulók sem. Az epifánia („epiphania Domini”, az „Úr megjelenése”) néven is nevezett nap Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe.


Vízkereszt görögkatolikus

Vége a karácsonyi ünnepeknek, vasárnap, január hatodikával, azaz vízkereszt ünnepével záródott. Fő utcai görögkatolikus egyházközség híveinek jelenlétében Kocsis Fülöp érsek-metropolita megszentelte a Duna vizét a Batthány téren - számolt be az önkormányzat közösségi oldala. Ezek régen szigorú böjtök voltak, ma bűnbánati napok.


Ongán meglátogattuk a város ékességét, a főtéren álló betlehemet és részt vettünk az avasi jezsuita plébánián tartott pásztorjátékban. Orosz Atanáz, a miskolci. Január 6-án, vízkereszt ünnepe alkalmából Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita megszentelte a Dunát Budapesten. Elmondta: vízkereszt elvont teológiai ünnep. Ez a nap a hit tartalmának megjelenéséről, feltárulásáról, s a hitbéli döntésről szól, az én szívemben lesz-e hit vagy nem.


Vízkereszt görögkatolikus

Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi görögkatolikus főegyházmegye érsek metropolitája ősi keresztény szokás szerint megszenteli a Duna vizét vízkereszt. Talán nem is annyira a szokások, hanem a liturgia teszi igazán különlegessé a görögkatolikus karácsonyt. Faluhelyen ugyanúgy megvannak a pásztorjátéknak, vagy a kántálásnak a hagyományai, mint más keresztény családoknál. Megszentelte a Duna vizét vízkereszt ünnepén a Batthyány téri Duna-parton Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita.


Budapesti iskolákért is bejelentkezett a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa és a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye Két iskoláról már tárgyalnak, de nemcsak a szülők, hanem még az önkormányzat is tiltakozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések