2020. március 3., kedd

Szülők válása gyerek

Szülők válása gyerek

A gyerek viselkedése ebben az életkorban érzelemvezérelt, tehát az aktuális indulatait, érzéseit azonnal kiengedi magából. Tehát egyik pillanatban tiltakozhat, de a másikban akár jókedvre is derülhet. A szülők többsége ezt a jelzést félreértelmezi: „nem akar menni, fél az apjától, nem szeretik, nincs ott jó helyen. Vagy kíváncsiak arra, mit várhatnak a válás egyes szakaszaiban a különböző életkorú gyerekektől. A szerzőpáros szerint ugyanis nem feltétlenül tragédia a gyerek számára a szülők válása , ugyanakkor hihetetlenül fontos, hogy mindvégig figyeljünk a gyerek igényeire, akármilyen családmodellben is élünk.


A szülők intelligenciáján múlik, hogy hogyan kezelik ezt a dolgot. A gyerek - éves koráig - csak lereagálja, felszínre hozza a viselkedésével a szülők haragját és problémáit. A gyerek abban a pillanatban kiegyensúlyozott lesz, ha a szülők túl tudnak lépni a saját sérelmeiken és maguk elé helyezik a gyermekük érdekeit. Kérj értesítést a legújabb cikkekről! Magát hibáztatja a szülők csatározásáért.


A szülő is ember, akinek a válással járó felfokozott érzelmi állapotban bizony nem mindig könnyű kontrollálnia magát, és megeshet, hogy az igaza kivívása érdekében hajlandó bármilyen fegyvert bevetni - adott esetben a saját gyerekét is. A szülők közti nézeteltérést, és feszültséget nagyon megérzik a gyerekek, bármennyire is próbáljuk védeni őket. Ha nem beszélünk velük nyíltan, akkor később akár komolyabb problémák is adódhatnak. A gyerek bizonytalanná válik, nem fog bízni magában, sem a környezetében. A válás mind a felnőtteket, mind a gyermekeket megviseli.


Szülők válása gyerek

A szülők közös felelőssége, hogy elmondják a gyermeknek : ” Anya és apa elválnak, de ennek semmi köze hozzád. Mi, a nagyok ezt megoldjuk. A válás közeli, válás utáni helyzet egyik legnehezebben viselhető kísérő jelensége a lojalitás-konfliktus: A gyerek mindkét szülőt szereti, de a szülők megpróbálják őt szövetségesként maguk mellé állítani, a másik ellen hangolni, ami nagyon megterhelő a gyerekeknek. A szülők válása a gyermekben bűntudatot kelthet, önmagát vádolja a konfliktusok kialakulásáért („rossz gyerek vagyok”). A gyermek hosszú időn át tartó, intenzív szorongást él át.


Kétségek és szorongások indukálódnak a gyermekben, a jövő bizonytalansága feszíti. Amennyiben a szülők nem képesek a láthatás alakulását tisztázni, akkor nemcsak a gyermekeiket tartják bizonytalanságban, hanem önmagukat és a leendő partnerüket is. A két szülőnek felelőssége van abban, hogy a jövőre vonatkozó láthatást és az egyéb terveket kidolgozza. A serdülőkorú gyermek a szülők válása esetén nem tudja saját tempójában váltogatni a felnőtt és gyerek szerepeit, ezért vagy otthonülő lesz, sokáig gyerek mara vagy túlságosan gyorsan válik felnőtté, éretlen szexuális kapcsolatokat létesít, azért is, mert hiányozhat a család szabályozó ereje. Remo Largo, Égető kérdés ez társadalmunkban, ahol átlagosan minden harmadik gyermeket érint a szülők válása.


A tanárok, külső elvárások, a mindennapi élet egyéb negatív stresszfaktoraival (időhiány, szülők válása , költözés, rossz táplálkozás, mozgásszegény életmó vizuális ingerek sokasága stb.) túlfeszített helyzetet hoznak létre. Ilyenkor a gyermekeinkre különösen nagy nyomás nehezedik. Erre a kérdésre kerestük a választ a szülők iskolája 5. Előadók: Kulcsár Viktória pszichológus, dr. A túlgondoskodó szülők gyerekeinél 3-szor gyakrabban fordul elő depresszió és szorongás.


A szülőség rutinná válása elkerülhetetlen, de kizárólag szülőnek lenni és feláldozni minden mást, nagy hiba. A saját példádon keresztül mindent elmagyarázhatsz a gyerekednek, az élet szépségét is. Mivel a szülők külön költöznek egymástól, ezért a gyerekeknek innentől kezdve két otthonuk, idővel pedig két családjuk lesz, amit nagyon nehéz megszokni. Egy kamaszkorban levő gyerek még nehezebben éli meg ezt az időszakot, hiszen a tinédzserek lelki problémáival is meg kell küzdjön.


Szülők válása gyerek

Noha az Ohioi Egyetem kutatása szerint a gyerekek hajlamosak korán házasodni, ha az édesanyjuk is korán ment férjhez, a helyzet egészen más akkor, ha a szülők már elváltak. A fontos inkább az lenne, ha a szülők úgy tudnák intézni a dolgokat, hogy a gyerek lelkében a lehető legkevesebb változást okozzák. Egy kicsinek elég annyit mondani, hogy apa elmegy, de jön hamarosan, és akkor majd nagyot játszik veled.


A heti egyszeri látogatás egy két-három éves számára nagyon kevés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések